måndag 9 januari 2012

Ljuskoppar - enkelt eller helenkelt.

Tända ljus är fint och mysigt. Och ännu finare och mysigare blir det när man gjort ljusen själv. Eller? Jag vet inte, men jag vet i alla fall att det är roligt att göra själv. Och enkelt. Köp några fina koppar på loppis, eller rota i skåpen efter gamla fina koppar och efter kartongen med ljusstumpar som finns sparade någonstans. Såklart kan man köpa ljusmassa och använda det, men jag tycker det går lika bra med ljusstumpar.

Släng i ett gäng ljusstumpar i en konservburk och sätt den i en kastrull med vatten. Sätt inte på plattan för högt, för skvätter det vatten i ljussmeten så kommer ljuskopparna fräsa. När ljusen smält kan man återanvända vekarna som ligger och simmar i konservburken. Man fiskar bara upp dem med en gaffel och låter dem svalna lite innan man fäster dem på t.ex. en penna som man sen lägger över koppen så att veken hamnar i mitten av koppen. I med de smälta ljusen och låt så stelna i lugn och ro. Ljuset kommer sjunka ner lite i mitten, så vill man ha ett slätt och fint ljus häller man på lite ljussmet efter en timme igen. Klart. Enkelt.

Ett annat sätt att få fina ljuskoppar på är att sätta värmeljus i koppar av tunt porslin. Det lyser så fint igenom 'porslinsväggarna'. Helenkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar