Färdig för att skäras i lagoma bitar och avnjutas med lite mjölk. För det finns ju faktiskt inget som passar så bra till nybakade bullar som ett glas mjölk! Kökshandduken är loppisfynd och när man ser den kunde man ju tro att det är mannen i huset som bakar...
Smält 150 gram smör i en kastrull på spisen. Häll sedan i 5 dl mjölk och vänta att det ska bli fingervarmt. Smula ett paket jäst i en bunke och häll på smörmjölken. När jästen har löst upp sig stoppar man i 1 ägg, 1 dl socker, och ½ tsk salt. Runt 12 dl vetemjöl är sen det sista som ska i degen. Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa i ungefär 40 minuter.
När degen satts på jäsning kan du ta fram 150 gram smör i en skål som får stå och bli lite varmare. Det är lättare att blanda ihop fyllningen om inte smöret är kylskåpskallt. Ihop med 100 gram philadelphiaost, 2 msk vaniljsocker och 3 dl florsocker blir det rumsvarma smöret en riktigt god fyllning till bullarna.
När degen är färdigjäst häller man ut den i långpanna och plattar ut den så att den täcker hela långpannan någorlunda jämnt och fint. Enklaste sättet nu att få fyllningen i bullarna är nog att fylla en spritspåse eller liknande och trycka in den i lagom stora små klickar här och där. Mindre och fler är bättre än större och färre när det gäller antal klickar. Just i detta läget så ser bulldegen mest kladdig och inte jättefin ut, men den blir god ändå kan jag lova! Lägg över en handduk igen och låt jäsa runt en kvart till. Pensla med ägg och strö på pärlsocker och sen skjuts in i den 200 grader varma ugnen. Efter ungefär 20 minuter är bullarna färdiga och goda goda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar